C vitamini insan bünyesinin üretebildiği bir vitamin değildir. Her daim yiyeceklerden alınması gereklidir. Bağışıklık sisteminde, kollajen sentezinde ve buna bağlı olarak tüm vücutta hem yapım hem de korunma mekanizmalarında gerekli bir vitamindir.
C vitaminin esas adı askorbik asit. Eski bir molekül. Uzun yıllardır tedavi için kullanılıyor. Ancak son yıllarda daha bir öne çıktı sanki. Hem tüm bedende çok önemli kavşaklarda rol almasından dolayı, hem de yeni becerileri keşfedildiği için kıymeti arttı.
C vitamini neler yapar bakalım:
Kollajen sentezini artırır. Kollajen nerelerde var? Üzgünüm ama bedende her yerde. O, bağ dokusunda, damarlarında , eklemlerde, organların çeperlerinde, ciltte, gözde ve her yerde yapı taşıdır. Hücre yapısında temel elementtir. Gösterdiğiniz yaşınız da, hissettiğiniz sağlığınız da kollajen sentezinize bağlıdır. Çeşitleri vardır. Tip 1, 2, 3... Bunun bir önemi yok tabi...
Nasıl olursa olsun sizin kollajenleriniz iyi olsun:))
C vitamini inflamasyonu azaltır. Peki inflamasyon nedir? E bildiğin yangındır. Bedenin savunma mekanizmasıdır aslında. Bir bakteriden nasıl kurtulacak yoksa. Bedenin savunma mekanizması kontrolden çıkarsa kronik hastalıklarla karşı karşıya geliriz. Romatizma, yaşlanma, diabet, otoimmun hastalıklar, hipertansiyon.... kansere kadar giden her şey.
Burada kritik bir nokta var. Bedende hiç bir şey tek taraflı değil. Bir şey çok artınca da sorun olur, çok azalınca da. Denge ise sağlıktır. Tıkır tıkır işleyen bir fabrika gibi. Ruh, beden zihin dengesi gibi...
C vitaminine dönersek;
C vitamininin güzelliği veriliş dozuna göre etkisinin değişmesidir. Bedende azalmış bağışıklığı destekleyebilir ve enfeksiyon tedavilerine ciddi destek yapar. Her türlü mekanizmaya destek verir.
Ama başka dozlarda ( damar içine verilen yüksek dozlarda) çığrından çıkmış inflamasyonu dizginler. Üstelik bunu kendisi yapmaz, bedenin mekanizmalarını kullanarak ayar çeker. Böylece olmaz denen şeyler bir anda olabilir.
Örneğin covid mücadelesinde çok ön plana çıkmıştır. Covid-19 virüsünün sebep olduğu kontrolsüz sitokin üretimi, yani kontrolsüz inflamasyonu yüksek doz C vitamini dizginleyebilmektedir. Aynı şekilde yüksek doz C vitamini, kanser tedavisine destek için onkologlar tarafından kullanmaya başlanmıştır.
Rutin kullandığımız, ağızdan aldığımız C vitaminleri ne yapar:
Günde bir tane alındığında kolljen tamirini ve bağışıklığı destekler.
Hadi bi kırgınlık geldi üzerime ne yapayım? Bence hemen ağızdan aldığınız C vitamini dozunu artırın. 1000 mg lık dozları hemen 1;2;3;4 şeklinde artırın ve sonuca bakın. Cevap alınacaktır. Toparlanınca tekrar eski doza dönüş tabi ki.
Devamlı C vitamini kullanayım mı?
Bence hiç bir vitamin devamlı kullanılmamalı. Ara destekler ve ihtiyacının farkında olmak en güzeli...
Bana ne zaman yüksek doz C vitamini gerekir, derseniz...
En yüksek ihtimal Covid-19 enfeksiyonu sırasında. Umarım kanserle sınanmazsınız ama burada da ciddi etkilerinin olduğunu bilmenizde fayda var.
Peki, yüksek doz C vitamini nasıl uygulanır?
C vitamininin damar içinde yüksek doza ulaşabilmesinin iki yöntemi var.
Birisi klasik İV tedavi, yani direk serum şeklinde damar içine verilmesi. Bu yüksek doz için garantili yöntemdir ve doktor eşliğinde uygulanması gereklidir tabi ki. Ozon tedavisi, glutatyon tedavisi gibi diğer tedavilerle de desteklenebilir.
İkinci yol lipozamal teknoloji ile üretilmiş ağızdan alınan vitaminler.